Betonarme Havuz Yapımı
Betonarme havuz yapımına başlanmadan önce havuz yapılması düşünülen arazinin ölçülmesi duruma elverişli olup olmadığı tespit edilir. Havuz yapılacak alandan çıkarılan hafriyat ölçülere ve hafriyat projesine uygun olmalıdır. Betonarme yüzme havuzlarında elde edilecek zeminin düzgün olması amacıyla tünevan, dolgu, blokaj gibi taş katman malzemeleri ile sıkıştırma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Havuz yapımında gerekli olan bütün dökümler tamamlandıktan sonra statik projelere göre demir bağlantılar yapılmaktadır. Daha sonra beton döküme zarar vermemeye özen göstererek mekanik, tesisat, elektrik bağlantı işleri yapılmaktadır.
Betonarme yüzme havuzu yapımlarında en önemli etkenlerden biri de havuza dışardan sızıntı veya yabancı maddelerin karışmamasıdır. Bu yüzden havuz yalıtımı çok iyi yapılmalıdır. Su ile temas eden bütün yerlerde havuz izolasyonu yapılmaktadır. Havuz sıvası için kullanılan kum kesinlikle dere kumu olmalı ve hiçbir şekilde başka şeylerle karıştırılmamalıdır. Betonarme yüzme havuzlarında en iti oturtma sağlanması için havuz yatağı taş katmanlarla sıkıştırılmaktadır. Yapılan sıkıştırma işleminin ardından zeminin düzgün olması için gro beton dökülmektedir. Yüzme havuzunun dış beton kalıpları ve perde kalıpları da atıldıktan sonra zemin kalıbı dökülür. Sonrasında ise tek parça halinde zemin kalıbı dökülür. Kalıp dökümü yapıldıktan sonra gerekli süre beklenmekte ve sonrasında genel havuz izolasyonu yapılmalıdır. Son olarak sıva ve şap atılmadan önce esneklik sağlayıcı malzeme ile serpme yapılarak 1 gün bekletilmelidir. Kaplama aşamasına gelen havuza sıva atılarak betonarme havuz yapımı tamamlanmış olur.
Yaşam alanlarında yapılan betonarme havuz yapımı genellikle yüzme ve dekorasyon amacıyla kullanılır. Kalitenin ön planda yer aldığı betonarme havuz yapımı farklı hazırlık aşamalarına sahiptir. Farklı hazırlık aşamalarına sahip yüzme ve dekorasyon amaçlı havuzların betonarme projeleri yoğu olarak talep görüyor.
Betonarme Havuz Yapımı Aşamaları
Betonarme havuz yapımı aşamaları 7 safhada gerçekleşir.
1. Arazinin ölçülmesi gerekir. Havuzun nereye ve ne şekilde yerleştirileceği ve de boyutları planlanmalıdır. Arazinin elverişli olup olmadığı büyük önem taşımaktadır.
2. Havuz yapımında çıkarılacak hafriyat projelendirilmelidir. Hafriyat projesine uygun hafriyat çıkarılmalıdır.
3. Betonarme havuz yapımında düzgün bir zemin elde etmek önceliklidir. Bu nedenle çeşitli dolgu yöntemleri ve katman malzemeleri ile sıkıştırma işlemi yapılmalıdır.
4. Havuz inşaat yapımının en önemli aşamalarından biri de demir donatılar oluşturur. Projeye bağlı olarak, analiz ve ölçümler de göz önünde bulundurularak temeldeki demirler hassasiyetle döşenmelidir.
5. Havuz yapımında bütün dökümler tamamlandıktan sonra statik projelere göre demir bağlantılar yapılır. 6. Demir bağlantılar yapıldıktan sonraki aşama ise, dökülen betona zarar vermemeye dikkat edilerek gerekli bağlantı işleri yapılır. Gerekli bağlantı işleri mekanik, tesisat, elektrik bağlantılarının yapılmasını kapsamaktadır.
7. Yüzme havuzunun beton ve perde kalıpları da atılıp zemin kalıbı dökülür. Yeteri kadar süre beklendikten sonra genel havuz izolasyonu yapılmalıdır. Sıva ve şap atılmasından önce esneklik sağlayıcı malzeme ile serpilir.1 gün bekletilmelidir. Böylece havuza sıva atılıp yapımı tamamlanır.
Betonarme Havuz Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Betonarme havuz yapımında her alan için spesifik olarak yapılmalıdır. Kullanılan her malzemenin dayanıklılığı ve kaliteli olması göz önüne alınmalıdır. Betonarme havuzların en büyük sorunu su sızdırmasıdır. Havuza dışardan sızıntı ve yabancı maddelerin karışmaması gereklidir. Havuz yapımında yalıtım bu nedenle büyük önem taşır. Su ile temas eden her yerde havuz izolasyonu yapılması gereklidir. Havuz sıvasında mutlaka dere kumu kullanılmalıdır. Başka hiçbir madde ile karıştırılmamalıdır. Havuzun yalıtımı ve izolasyonu, su sızıntısı oluşmaması için test analizleri yapılarak proje sonlandırılmalıdır. Havuz projesinin diğer önemli işlemlerinden biri de demir donatısını tam destekli olarak kenarlara tutturulması olacaktır. Betonarme havuz en iyi oturtma sağlanabilmesi için zeminin mutlaka taş katmanlarla sıkıştırılması gerekli olacaktır. Betonarme yüzme havuzlarında dekorasyon ve kişiye özel tasarımlarda ilginizi çekebilir. Betonarme havuz yapımı ve fiyatlandırma için web sitemizi ziyaret ederek bizimle iletişime geçebilirsiniz.